Gå direkt till innehåll
Sjöräddarna Christian Björses och retreivern Bruse i fören på Rescue Hans Carlsson i Västerås.
Sjöräddarna Christian Björses och retreivern Bruse i fören på Rescue Hans Carlsson i Västerås.

Blogginlägg -

Sjöräddningshunden Bruse hittar nödställda människor fort

Hundföraren Christian Björses sitter på ett knä med en arm runt sjöräddningshunden Bruse och ger honom ett par uppskattade klappar på skuldran.

-Vi är ett team som jobbar tillsammans, säger Christian. Hunden markerar det som människor inte ser och på så sätt kan vi hitta försvunna människor snabbt.

Christian Björses och sjöräddningshunden Bruse. Att arbeta är det bästa Bruse vet. Trots att han är tio år gammal har han energi som en unghund ochfenomenal på att känna mänsklig vittring.

Tio år gammal är goldenhannen Bruse i toppform. En charmig hund som älskar att träna och jobba med nosen oavbrutet tills han hittar det han söker. Han är tränad att markera på mänsklig doft, oavsett den kommer från sjöbotten eller från en ö där en skeppsbruten person söker skydd från vinden.

-Vi jobbar mycket med vinden och lägger oss på läsidan av en ö med vinden rakt emot oss. På så sätt kan hunden snabbt plocka upp mänsklig vittring och markera var det troligtvis finns en människa, förklarar Christian. 

Till vardags är han larm- och säkerhetsinstallatör på ett larmbolag. Sedan drygt fem år tillbaka är Christian även ideell sjöräddare i Västerås. Dessutom är han hundinstruktör inom Brukshundsklubben, med lång erfarenhet av att utbilda hundar och hundförare för sök- och räddningsarbete inom såväl sjöräddningssällskapet som MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

-Jag och Bruse var tidigare ett av flera hundekipage som stod i beredskap för att skickas ut i hela världen, för leta efter människor i rasmassor efter jordbävningar och naturkatastrofer, säger Christian.

Det är ingen tvekan om vad Bruse och Christian kan. Den här dynamiska duon har lång erfarenhet av att söka och hitta människor. De senaste fem åren: i Sjöräddningens tjänst..

För fem år sedan beslutade MSB dock att lägga ner den internationella SAR-enheten (search and rescue) för att istället fokusera på sökinsatser på svensk mark. Det var också då Christian Björses bestämde sig för att engagera sig i Sjöräddningssällskapet och snabbutbilda Bruse till sjöräddningshund.

-Det går fort att ställa om en räddningshund till en framgångsrik sjöräddningshund. Så länge hunden och hundföraren är bekväma med att arbeta från en gungande båt. Medan räddningshundar måste kunna arbeta i instabila miljöer, i rasmassor och bråte måste en sjöräddningshund kunna fokusera och söka också när förutsättningarna är som sämst.

Det är nämligen sällan vindstilla och soligt när sjöräddningssällskapet söker skarpt. I stället kan det blåsa hårt med höga vågor och dålig sikt. Det kan regna eller hagla obarmhärtigt.

Christian och Bruse i fören på Rescue Hans Carlsson i Västerås.

-För ett tag sedan fick vi larm om två SUP-paddlare som överraskades av meterhöga vågor när ett oväder drog in västerifrån. Förutsättningarna förändrades från kav sjö till meterhöga vågor på bara några minuter. Då är det inte så kul att vara ute på en SUP, berättar skepparen Per Erik Eriksson vars besättning snabbt kom till undsättning.

Makalös nos

Att Bruse och Christian är två populära besättningsmedlemmar råder det inga tvivel om. Bruse är ensam sjöräddningshund i Västerås där tre olika besättningar turas om att jourbemanna räddningsbåtarna var tredje vecka. Det innebär att det bara finns en sjöräddningshund i beredskap var tredje vecka. Det händer dock att Christian ställer upp och hoppar in utanför ordinarie jourtjänstgöring.

-Många tycker att det är kul att det finns en hund ombord och alla är väl medvetna om Bruses fantastiska nos. Alla sökinsatser genomförs i team där varje besättningsmedlem har en viktig funktion att fylla, men Bruse kan lukta sig till vittring som vi människor inte kan se, säger Christian och betonar det naturliga i att en nödställd person söker skydd och därmed är omöjlig att se från vattnet.

-Dessutom hjälper det sällan att båten signalerar eller att sjöräddarna ropar efter den nödställde. Vinden gör det helt enkelt svårt att kommunicera.

Bruse är en mycket social och glad retreiver som gillar att gosa med nyfikna människor som tittar på när han övar.

Nackdelen med att söka brett efter mänsklig vittring är att hunden inte kan göra skillnad på människa och människa, vilket stället större krav på sökinsatsen.

-Det är helt riktigt. Hunden kan inte avgöra om doften kommer från en nödställd person eller från en annan sjöräddare, Det innebär att vi måste ha klart för oss vad som finns på andra sidan av en ö eller en ögrupp. Det måste vara helt ”rent” på andra sidan för att vi ska kunna använda Bruses näsa fullt ut och söka oss fram till en person med vittringens hjälp.

Otroligt mycket arbete

Utöver jourbemanningen var tredje vecka övar Christian och Bruse på olika sökmoment, snudd på varje dag. Det är inget krav från sjöräddningssällskapets eller brukshundsklubbens sida. Det är snarare något som Christian och Bruse vill göra. En hund som uppskattar att jobba måste nämligen få utlopp för det på samma sätt som en människa gör det som han eller hon mår bra av. Sedan är det såklart skillnad på hundar och hundar.

Bryggsök är ett klassiskt sätt att leta efter försvunna människor från land. Christian använder rök för att bedöma vindriktningen.

-Jag tycker personligen att det är enklast att arbeta med retrievers, alltså apporterande hundar som har en naturlig jaktinstinkt där vi kan transformera viljan att apportera till att söka efter något, i vårt fall mänsklig vittring. Retrievers är nämligen lättlärda, vetgiriga och enkla att hantera, säger Christian som redan har skaffat en ny hund.

Blott några månader gammal tränas retreivern Storm för att bli en sjöräddningshund. Bruse är trots allt tio år gammal. Det är dags att lära upp en ny förmåga som kan ta över när Bruse förr eller senare tvingas stanna på land. 

För Christian är SSRS en del av livet.

-Lyckan och belöningen när man hittar en nödställd person gör det lätt att fortsätta. Jag gillar att göra nytta och trivs med att se hur hunden kan göra skillnad mellan liv och död.

Sjöräddningshunden Bruse 10 år gammal

FAKTA: Sjöräddningshundar förstärker den ordinarie besättningens möjligheter att hitta nödställda människor snabbt. Det huvudsakliga uppdraget är att söka efter levande människor och i andra hand avlidna personer som drunknat eller försvunnit av andra orsaker. Utbildningen är 18 månader lång och följer en särskild utbildningstrappa där kurserna ges i Brukshundsklubbens regi. Hunden och hundföraren måste vara stabila och älska att träna och söka i utmanande miljöer. En sjöräddningshund kan söka efter mänsklig vittring ända ner till 25–30 meter under ytan. Vill du utbilda din hund till sjöräddningshund? Kontakta i så fall Svenska Brukshundsklubben så får du kontakt med någon av de instruktörer som utbildar sjöräddningshundar i Sverige, exempelvis Christian Björses.

Christian Björses och sjöräddningshunden Bruse 10 år gammal.

Träna hunden på egen hand:

-Mitt bästa tips för att få hunden att börja söka efter sådant som du vill att den ska söka efter är att be en familjemedlem att gömma sig i skogen när du och hunden tar er promenad. Då kommer hunden att nosa runt som vanligt och så plötsligt hittar den favoritopersonen gömd i diket bredvid. Med rätt uppmärksamhet och glada tillrop kan det räcka för att hunden ska förstå att den kan använda näsan till att leta efter personer som den gillar, tipsar Christian.

Text och Foto: Niklas Kämpargård

Ämnen