Gå direkt till innehåll
Foto: Anna Mircea, Unsplash.
Foto: Anna Mircea, Unsplash.

Blogginlägg -

Krockkudden skulle inte lösa ut


En mörk höstkväll utanför Örnsköldsvik krockade Christer Jonsson med en älg. Hans Subaru Outback skyddade både honom och hunden för skada, men när lugnet åter lagt sig noterade Christer att ingen av bilens krockkuddar hade löst ut.

Men hur är det egentligen? Borde inte en airbag lösa ut i samband med en älgolycka? Inte nödvändigtvis. Subarus tekniker och trafiksäkerhetsforskaren Jan Wenäll på VTI förklarar varför det kan vara bättre om den inte gör det.

Pip-pip-pip-pip! Broummp!

Christer Jonsson hann inte reagera. Älgen hade hoppat in framför bilen, i sådan snäv vinkel och med sådan fart, att inte ens förarassistanssystemet EyeSight i Christers Subaru Outback hade en chans att stoppa bilen. Han själv hann inte lyfta foten av gasen.

- Jag hade precis kört om en lastbil när jag såg bromsljus tändas i mötande fil, på andra sidan vajerräcket. Det första jag såg av älgen var när den den kom farande som en skugga, rakt från vänster.

Älgen tog i bilens front, tippades omkull och slog i straxt ovanför vindrutan. Därefter rullade den över taket och krossade bakrutan till bagageutrymmet, där hunden satt i sin bur.

- Alla lampor slocknade, styrservon tvärdog och motorhuven vek upp sig så jag såg inte var jag var på väg, minns han. Men jag visste att jag hade lastbilen precis bakom och ville inte bli påkörd av den, så jag lät bilen rulla tills den stannade.

Helt oskadda

Christer hade tur. Lastbilen han nyss kört om hann stanna. Direkt bakom den låg två killar på väg hem från ett jobb med sin pickup.

- De ställde sig tvärs över vägen och tände arbetsljusen de hade på taket. När jag kom ut blinkade det gult över hela vägen redan.

Christer hade klarat sig med blotta förskräckelsen. Hunden också. Inom kort var räddningstjänsten på plats och snart fanns inga spår av olyckan kvar på platsen. Christer kunde pusta ut och samla sig därhemma.

Dagen efter, när han tog sig till uppställningplatsen för att hämta de personliga tillhörigheter han inte kunde ta med sig från olycksplatsen, kom funderingarna.

- Jag har ju sett bilder på tak och vindrutor som tryckts lång in i kupén efter en älgolycka, men trots att den tog i ovanför vindrutan kunde man knappt se några spår av olyckan där. Det var knappt buckligt.

Skadorna på front och motorhuv var omfattande efter älgolyckan. Taket var dock helt intakt, trots att det var det som fick ta älgens fulla vikt. Foto: Christer Jonsson.

Värre var det med fronten. Den var intryckt så långt att krockbalken stack ut genom stötfångaren. Motorhuven hade vikt ihop sig som ett dragspel och pressats upp mot vindrutan. Sånär som på splitter från den krossade bakrutan var kupén helt intakt.

- Helt klart var det tack vare den stabila karossen som det gick så bra för oss.

    Inga airbags löste ut

    Så lade Christer märke till att inte en enda av bilens krockkuddar hade löst ut.

    - Då började jag undra. Skulle det verkligen vara på det viset?

    En direkt fråga skickades till Subarus nordiska importör. Tekniker Niklas Gustavsson var den första att svara på den.

    - Systemet är konstruerat så att krockkuddar ska aktiveras när de verkligen behövs, aldrig annars, förklarar han. En älg är såklart tung och det blir väldigt dramatiskt när man krockar med en sådan, med stora plåtskador som följd, men trots det är det inte alls säkert att någon av kuddarna hade behövts.

    Systemet fungerar så att när styrenheterna bedömer att någon i bilen riskerar slå i någon del av inredningen löser kuddarna ut. Gör de det aktiveras bara den eller de krockkuddar som behövs vid just den unika krocksituationen.

    - I en Outback från 2018, som Christer hade, finns nio sensorer som mäter g-krafter. Om någon av dem hade registrerat någon sådan kraft skulle en eller flera kuddar ha löst ut. 

      Vetenskapligt studerat

      Även om viltolyckor som sådana inte ingår som delmoment i de stora trafiksäkerhetstesterna, som exempelvis Euro NCAP, är det ett fält som det har bedrivits mycket forskning runt.

      På svenska VTI – statens Väg och Transportforskningsinstitut har forskningsingenjören Jan Wenäll, bland mycket annat, drivit vetenskapliga krockprov med älg sedan 1990-talet. 

      - Varje olycka är på unik, men vid just en älgolycka är det fullt rimligt att krockkuddarna i en bil inte löser ut, bekräftar han.

        De senaste 35 åren har han sett resultatet av ett mycket stort antal älgkrockar. Riktiga såväl som de vetenskapliga prov han själv har varit med att konstruera i laboratoriemiljö. Straxt efter millennieskiftet var han och KTH-studenten Magnus Gens ansvariga för att ta fram en mycket avancerad testrigg med en syntetisk älg som fram till krockögonblicket hänger i elektromagneter.

        - Den var Magnus examensarbete, förklarar Jan.

        - Ett mål vi hade med vår forskning var att få viltolyckor som en del i NCAP:s utvärderingar, och ta fram en standard för sådana krockprov, fortsätter han. Nu finns inte det ännu. Det finns egentligen ingen standard för när en krockkudde ska lösa ut heller. Därför kan det vara lite olika från bil till bil hur väl de klarar viltolyckor, men också i vilka situationer krockkuddarna utlöses. Generellt brukar de lösa ut vid en krock i 25 km/h mot fast barriär.

          Ska ta den viktiga smällen

          Typiskt för just älgolyckor är att bilen träffar djurets ben och tippar omkull det. Den punkt som oftast utsätts för de största krafterna är takets framkant. Det är där älgens tunga kropp landar.

          - Det beror förstås på vilken typ av bil man har – hur lång och hög den är – men personbilar som regel är det just a-stolpar och vindruta som får ta den största och tyngsta smällen.

          INte en enda krockkudde löste ut vid älgolyckan. Bra eller ett fel? Vetenskapliga tester har visat att det kan vara bäst om de inte gör det. Foto: Christer Jonsson.

          Men borde inte krafterna vara så stora att kudden löser ut?

          - Det kan de vara. Samtidigt är det mycket viktigt att en krockudde inte ska lösa ut i onödan, säger Jan bestämt. Det finns inget som säger att en bil står helt still efter en kollision. Den kan fortsätta att rulla och krocka med något annat och ännu farligare. I ett sådan situation är det istället viktigt att spara på kudden så länge som möjligt. Den fungerar bara en gång. Så fort den har löst ut är skyddet förbrukat.

          - En viltolycka med en älg är ett bra exempel på detta, förklarar han. Där är krockimpulsen i fronten relativt låg samtidigt som bilen ofta fortsätter att rulla med förhållandevis god hastighet. Det som är intressant då blir, var tar bilen vägen sedan? Och det vet man inte förrän efteråt, om den stannar av sig själv, eller viker av mot en mötande bil.

            Övertygad om säkerheten

            Christer hade turen att kollissionen med älgen var den enda. Taket på hans Subaru Outback höll emot djurets enorma vikt. Han blev inte påkörd av någon annan bil och körde inte heller in i något annat. Viktigast av allt. Han och hunden klev ut helt oskadda.

            - Jag är helt säker på att det gick så bra som det gjorde tack vare att jag satt i min Subaru. Det enda jag undrade över var varför krockkuddarna inte löste ut, men det fick jag förklarat på ett bra sätt, säger han.

            För hans del blev det självklart att nästa bil också skulle bli en Outback, men några förändringar har han gjort.

            - Nu har jag alltid reflexväst och ficklampa i bilen. Telefonen lägger jag alltid så den inte ska riskera att flyga iväg, men det första jag gjorde var att satsa på riktigt rejäla extraljus. Jag litar helt på säkerheten, men om nästa älg kliver upp när jag inte har möte kanske jag hinner se den och sänka farten, långt innan några säkerhetssystem behöver aktiveras.

              Ämnen

              Kontakter

              Alexandra Dobó

              Alexandra Dobó

              Presskontakt Marketing Manager 0739204925