Gå direkt till innehåll
Text: Johan Ringshagen Foto: Rasmus Kristoffersson, Subaru
Text: Johan Ringshagen Foto: Rasmus Kristoffersson, Subaru

Blogginlägg -

Att börja livet med elbil

Är du nyfiken på Subaru Solterra men osäker på hur livet som elbilist fungerar?

Då kommer följande text att förklara grunderna som gör livet med elbil enkelt, ekonomiskt och väldigt komfortabelt. Egentligen skiljer det sig inte så mycket från hur vi redan lever med mobiltelefon.

Att köra elbil till vardags är ett smart sätt att lösa vardagens transportbehov. Bilen är tyst och komfortabel. Den är ekonomiskt fördelaktig och enkel att hålla i drift. Det är bara ett lite annorlunda sätt att köra bil med andra rutiner – som egentligen inte är särskilt obekanta – och som kommer att göra livet med elbil mycket enklare och bekvämare. Ta bara en sådan sak som att slippa köra långa omvägar till en mack för att stanna och tanka.

App och navigator

Har du en smartphone? Då är du redan fullt förberedd. Tillsammans med bilens navigator är telefonen ditt viktigaste verktyg som elbilist.

Den hjälper dig att planera färden och hitta laddpunker som passar dig. Med appen SUBARU Care kan du när som helst kontrollera bilens batteristatus, fjärrstyra när och hur den ska laddas samt förbereda den för avfärd.

Finesser, som att i förväg värma upp eller kyla kupén medan den står ansluten med laddkabel, är mer än en fråga om komfort. De bidrar även till att minska strömförbrukningen under färd och förlänger bilens räckvidd.

Utöver SUBARU Care kan appar som bolagen bakom laddstolpar och snabbladdningstationer tillhandahåller underlätta ytterligare sökning efter laddpunkter, samt i förekommande fall betalning för den el du laddar batterierna med. Vilket leder oss in på den kanske mest grundläggande frågan.

Hur tankar man en elbil?

Följ ABC-principen (Always Be Charging)! Det här är en rutin du förmodligen redan har inarbetad i ryggmärgen. Att ladda en elbil påminner nämligen om att hålla en mobiltelefon laddad.

Du laddar den i hemmet och om det behövs använder du den kabel som medföljer bilen till att ladda den varhelst du ställer den. Det är den stora fördelen med en elbil. Den tankas när den står parkerad.

Gör du till vana att ladda då kommer bilen alltid att ha fler kilometer i batteriet än när du lämnade den. Mest effektivt och bekvämt är att ladda hemma över natten.

Beroende på hur du kör under dagen behöver du kanske inte ladda förrän det är dags att parkera över natten igen. Behöver du ladda under dagen finns publika laddpunkter på alla möjliga ställen där människor normalt utför ärenden av något slag.

Det finns två typer av laddning. Normalladdning är det som erbjuds på vanliga parkeringsplatser. Sådana finns med olika maxeffekter upp till 22 kW. På mackar, längs större trafikleder och liknande hittas ofta så kallade snabbladdare som ger effekter från 50 kW och uppåt.

Laddkabel

Snabbladdare har alltid egen kabel. Normalladdare kan också vara försedda med kabel, men det vanliga är att du har med dig och använder en egen.

Det finns några olika kabelutföranden på marknaden. De vanligaste är de två typer av anslutningar din Subaru har som standard.

Vid så kallad normalladdning ansluts din Subaru med ett kontaktstycke som kallas Typ 2. Det är ett runt kontaktstycke med tillplattad topp och sju stift.


En sådan kabel ingår som standardutrustning i Solterra. Vid snabbladdning använder du en anslutning som kallas CCS2. Upptill ser den likadan ut men med en oval tillsats med två grövre stift undertill.

Hur ska man ladda hemma då?

Ladda hemma gör man effektivt och säkert med en laddstation för hemmabruk, en så kallad wallbox.

Det finns många sådana på marknaden, med olika finesser och funktioner. Din Subaru-handlare kan hjälpa dig med en lösning som passar dig och ditt hem.

I princip är en wallbox inget mer än ett smartare eluttag, men de tål högre effektuttag under längre tid. Dessutom installeras de av elektriker som kontrollerar att elnätet fram till laddboxen är rätt dimensionerat och i tillräckligt gott skick för att klara laddning av en bil.


En wallbox som sitter på egna säkringar och har jordfelsbrytare är säker att använda. Har den så kallad lastavkänning kan boxen även reglera laddningen av bilen efter hur mycket ström hushållet förbrukar i varje given stund.

De kan även reglera laddningen till de tider på dygnet elen är som billigast. Utöver det har appen SUBARU Care ett inbyggt laddschema så att du kan ställa in laddtiderna manuellt oavsett vilken typ av normalladdare du ansluter till.

Kan man inte ladda i vägguttaget?

Det finns kablar som gör det möjligt att ladda i vanliga vägguttag. En sådan laddkabel finns att köpa som Subaru originaltillbehör, men ska ses på som elbilens motsvarighet till reservdunk.

Anledningen till det är att vägguttag inte är konstruerade för stora effektuttag över lång tid. Dels kan säkringarna i huset gå. Särskilt om uttaget man laddar bilen på ligger över samma säkring som andra hushållsmaskiner. Ett mer allvarligt problem är gamla och underdimensionerade elsystem.


Normalt ska du inte behöva ladda i vanliga vägguttag, men om du verkligen måste: var vaksam! Elledningar och vägguttag får inte bli så varma att man inte kan ta på dem med handen! Blir de det: avbryt laddningen! Måste du fortsätta ladda: byt uttag, ställ ner laddeffekten och låt det ta längre tid!

Hur mycket ska jag ladda?

Återigen: tänk ABC! Ta för vana att alltid ansluta bilen när du parkerar och när du kommer hem. Har du mer än 80 procent laddning är det dock sällan någon större vits att ladda publikt.

Anledningen är att det kan ta lika lång tid att ladda det sista tiotalet procent som det gjorde att ladda de första 80.

Om de sista kilometrarna inte är absolut nödvändiga kan du spara dyrbar tid om du tar för vana att hålla laddningen till mellan 20 och 80 procent.

Sliter laddning på batterierna?

All laddning och urladdning sliter på batterierna. Över tid kommer batterikapaciteten att sjunka. Batterierna i Solterra är av litiumjontyp, precis som i en mobiltelefon.

Sådana mår bäst och håller längst om man håller laddnivån mellan 10 och 90 procent och laddar dem långsamt på låg effekt. Snabbladdning anstränger batterierna mer än normalladdning.


I praktiken är slitaget dock så marginellt att man inte ska dra sig för att ladda upp batterierna till 100 procent inför en längre resa, eller att snabbladda.

Det ingår i normalt bruk att göra det när det behövs. Samtidigt är batterierna i Subaru Solterra konstruerade med målet att behålla 90 procent av sin kapacitet i tio år.

Hur hög är förbrukningen?

Bilens effekt anges i kW precis som en bil med förbränningsmotor. Istället för liter per mil räknas elbilens energiförbrukning i kWh. Det är också samma enhet som används för att ange hur mycket energi batterierna kan lagra.

Om det finns 60 kWh i batterierna och den genomsnittliga förbrukningen är exakt 2 kWh per mil kommer bilen 30 mil. I teorin. Ju snabbare du kör desto mer förbrukar bilen.

Jämfört med en bil med förbränningsmotor påverkas elbilens förbrukning mer av luft- och rullmotstånd. I konstant motorvägstempo kan räckvidden vara mycket kortare än vad tillverkaren har angett.

Samtidigt kan räckvidden i stadstrafik vara mycket längre än den deklarerade. Förbrukningen ökar också i kyla. Vintertid kan en elbil som startas med kalla batterier och en kall kupé ha hälften så lång räckvidd som en uppvärmd bil.

Om man förvärmer bilen medan den står och laddar förlänger man alltså bilens praktiska räckvidd. Särskilt vintertid. Under färd kan förbrukningen också hållas nere genom att använda ratt- och stolsvärme i större utsträckning än kupé-fläkten.

Alla Solterra har också en värmepump som standard, en energieffektiv värmeväxlare som maximerar räckvidd och komfort.

Hur snabbt laddar bilen då?

Laddhastigheten styrs av hur många kW laddpunkten kan leverera samt av den maximala effekt bilens ombordladdare kan ta emot.

Solterras ombordladdare är på maximalt 7kW vid 30A strömstyrka. Detta betyder inte att bilen alltid kommer att ladda 7kW. Hastigheten beror även på hur hög ström laddpunkten kan leverera. Klarar den 16A, blir laddeffekten cirka 3,7 kW.

Laddtiderna varierar också efter batteriernas temperatur och hur laddade de redan är. Snabbast laddar de runt normal rumstemperatur och när de har mellan 20-80 procent laddning.

I Solterra som har ett 71,4 kWh batteri och en räckvidd mellan 414-465 km (WLTP) är det mest effektiva fönstret att ladda mellan åtta och 32mils räckvidd ungefär.

För en typisk hemmaladdning, med 16A och 3,7kW tar det omkring 12,5 timmar att ladda dessa 24 mil. Kom också ihåg att du bara behöver ladda så mycket du har förbrukat under dagen. Har du bara kört sex mil och har 27 mils räckvidd kvar kan det räcka med 4-5 timmar för att nå 80 procent igen.

Används reservdunken – stickproppen till ett vanligt 230V vägguttag – och säkringen är på 10 ampére blir maximal effekt 2,3kW. Då fylls batterierna på med omkring en mil i timmen.



I en snabbladdare handlar det om helt andra tider. Solterra kan hantera 150kW likström. Det gör att 20-80 procent kan laddas på runt 30min.

Hur betalar man?

Laddar du hemma betalar du via elräkningen. Publika laddpunkter kostar som regel att använda. Än så länge hör det till undantagen att man kan använda ett vanligt betal- eller kreditkort för att ladda sin bil och det finns en mängd olika operatörer av laddpunkter.

Många av dem erbjuder särskilda kort eller laddbrickor som man identifierar sig med genom att ”blippa” mot stolpen. Ibland kan ett kort från en operatör fungera på en stolpe som tillhandahålls av en annan.

Vid andra tillfällen går det att betala via sms eller genom en app i mobiltelefonen, ungefär som vid sms-parkering.


Det framgår som regel på laddstolpen vilken operatör som står bakom och vilka betalningsmetoder som är möjliga. Priserna kan också variera kraftigt.

Vid en del laddpunkter betalar man en förhöjd parkeringsavgift och betalar för den tid man har stått och laddat. Vid andra är det hur många kWh bilen har tagit emot.

Vilka brickor och appar ska jag ha?

Laddpunkter finns på många platser, och antalet är ökande. Däremot är de mer utspridda och inte lika synliga som en traditionell mack med sina skärmtak och flaggor.

Man lär sig dock snabbt vilka laddpunkter som finns i närheten av de platser man normalt besöker. Därigenom får du snabbt koll på vilken, eller vilka laddbrickor du oftast kommer att använda.

I områden där du saknar lokalkännedom använder du SUBARU Care för att hitta laddpunkter.

Utöver det finns mängder av fristående appar som kan tjäna som komplement. De appar som operatörerna av laddpunkter har är ofta en tillgång. I synnerhet om du saknar deras laddbricka men appen erbjuder möjlighet att betala för elen. 


Andra exempel är ChargeFinder och A Better Route Planner som också hittar laddpunkter i närheten av dig, talar om vem som är operatör, vilka kabeltyper de är förberedda för, om de är lediga för stunden och kan hjälpa dig att planera längre resor med förslag på laddstopp.

Det goda livet med elbil

Som summering: tänk ABC! Always Be Charging! Att ansluta laddkabeln tar inte en minut. Har du som vana att ladda bilen varje gång den parkeras räcker det som regel för att täcka de flesta transportbehoven i vardagen.

Är det normalt sex mil du kör och du håller laddningen mellan 20-80 procent är det allt du normalt behöver ladda för att alltid komma tryggt hem. Det utan att behöva ta omvägen till en mack!

Ska du köra ovanligt långt någon dag? Planera in pauser för snabbladdning. Att stanna till då och då måste man ju göra ändå, för att hålla sig säker och alert som förare.

Då blir livet med Solterra det mest komfortabla och ekonomiskt fördelaktiga du kan tänka dig – i vardagen och för att komma ut på äventyr.

Ämnen

Kontakter

Alexandra Dobó

Alexandra Dobó

Presskontakt Marketing Manager 0739204925