Blogginlägg -
50 år med fyrhjulsdrift
För 50 år sedan tog Subaru det första steget på väg mot att bli världens största tillverkare av fyrhjulsdrivna bilar. Subaru Leone 4WD var först i sitt slag. En praktisk och smidig kombi med personbilskomfort som tog sig fram där endast renodlade terrängfordon tidigare kunde. Den första av 20 miljoner Subaru med fyrhjulsdrift.
Året var 1972. Subaru kunde stolt lansera en serieproducerad lösning på en teknisk utmaning presenterad två år tidigare av det japanska kraftbolaget Tohoku Electric Power Company.
- Vi har kunder och anläggningar på otillgängliga platser, med mycket snö på vintern och där det helt saknas farbara vägar, hade de sagt.
- Dit behöver vi snabbt kunna transportera personal för att genomföra reparations- och underhållsarbeten. Kan ni ta fram en fyrhjulsdriven kombi åt oss?
Subarus ingenjörer hade kastat sig över utmaningen och sommaren 1972 presenterades en serietillverkad lösning på kraftbolagets problem: Subaru Leone 4WD, världens första massproducerade bil att kombinera framkomligheten i dåtidens terrängfordon med den praktiska personbilens nätta format och höga åkkomfort.
Japansk teknikpionjär
Det var långt från någon slump att kraftbolaget hade vänt sig till Subaru för att få en fyrhjulsdriven personbil. Redan vid den här tiden hade Subaru gjort sig ett namn som pionjärer för spännande teknik. Särskilt när det kom till innovativa drivlinor och motorer.
Modellen Leone hade lanserats hösten 1971, då som en ersättare till vad som fem år tidigare hade varit en av Japans första bilar med framhjulsdrift. Den modellen hette Subaru 1000 och var också Subarus första modell med boxermotor. Motortypen bidrog till goda köregenskaper genom en låg tyndpunkt, hög komfort genom låg vibrationsgrad samt hög säkerhet genom att vara infäst på sådant vis att motorn pressades nedåt och under bilen i samband med en kraftig kollission.
Omedelbart efter att Subaru 1000 var satt i produktion hade ingenjörerna i Gunma dock börjat blicka mot framtida drivlinor. Boxermotorn var en självklarhet, liksom framhjulsdrift, men redan hade tankarna börjat gå mot drivning på alla fyra hjul.
Början till framtiden
Redan 1969 hade Subaru byggt en prototyp till fyrhjulsdriven bil baserad på en Subaru 1000 kombi. Vid den här tiden var fyrhjulsdrift i sig inget nytt eller okänt. I personbilssammanhang var det dock fortfarande okänd mark. På slutet av 1960-talet hade brittiska Jensen utvecklat en prestigefull och mycket dyr gran turismo som drev på alla fyra. I övrigt hade fyrhjulsdrift dock varit förbehållet utpräglade terrängfordon, en fordonstyp som Tohoku Electric dittills hade varit hänvisade till att använda.
De var dock inte särskilt bekväma. Köregenskaperna var struttiga, karosserna otäta och personalen satt och frös på väg ut till jobb. Tohoku ville ha en modern personbil, en praktisk kombi som uppträdde tryggt på vanlig väg men som kunde ta sig fram i alla väder och underlag. Det var det de beställde av Subaru.
Sammanlagt specialbyggdes åtta fyrhjulsdrivna, bilar baserade på Subaru 1300 med kombikaross. De var i grunden framhjulsdrivna med inkopplingsbar bakhjulsdrift och hade en något högre markfrigång än en vanlig Subaru 1300. Bilarna stod klara för leverans 1971 och utgorde så att säga prototyper till vad som komma skulle.
En helt ny typ av personbil
Helt nya Leone premiärvisades också 1971, som efterädare till Subaru 1300. Den presenterades i form av en tvådörrars coupé med framhjulsdrift och boxermotor på 1400 cc. Våren 1972 följdes utbudet upp med en sedan såväl som en kombi. Samtidigt hade fälttesterna av Tohokus fyrhjulsdrivna prototyper klart och tydligt visat att en fyrhjulsdriven kombi kunde göra verklig nytta i svår vinter och på dåliga vägar. Så i september 1972 lanserades Leone 1400 med tiläggsbeteckning 4WD.
Det fyrhjulsdrivna utförandet kom att bli populär på landsbygden, såväl som bland människor med en aktiv livsstil i naturnära miljöer. Under större delen av 1970-talet var Subaru ensamma om att erbjuda en vanlig personbil med fyrhjulsdrift vilket bidrog till att den fann stor framgång på exportmarknader i framförallt Europa, Australien och Nordamerika.
Konstant evolution
Subaru fick snabbt ryktet om sig som tillverkare av den fyrhjulsdrivna personbilen. Först mot slutet av 1970-talet började de första riktiga konkurrenterna dyka upp.
Subaru fortsatte dock att kontinuerligt utveckla sina fyrhjulsdrivna drivlinor och har hela tiden behållit det försprång de skaffade sig för 50 år sedan.
Snart hade det visat sig att fyrhjulsdrivning inte bara säkerställde god framkomlighet. Genom kontinuerlig utveckling det senaste 50 åren har Subaru visat att rätt konstruerad från grunden möjliggörs köregenskaper som höjer trafiksäkerhet, även på slätt och hårt underlag. Framförallt vid inbromsning och undanmanöver, men också genom att en permanent och nogrann fördelning av drivkraften till samtliga hjul även bidrar till förutsägbara köregenskaper med ett konsekvent väguppträdande som inger förtroende.
Resten är historia. Fyrhjulsdrift med alla dess fördelar kom snabbt att bli synonymt med bilar från Subaru och sedan 1972 har Subaru producerat mer än 20 miljoner bilar med fyrhjulsdrift. Fler än någon annan biltillverkare.